
Nytt innovationskluster för en hållbar byggsektor i Malmö
Bygg-, fastighets- och anläggningssektorns innovationskluster för hållbart byggande (BFA30) delfinansieras av programmet Resurseffektiv bebyggelse.BFA30 står för Bygg-, fastighets- och anläggningssektorns innovationskluster för hållbart byggande. Det blir det första innovationsklustret att delfinansieras från programmet Resurseffektiv bebyggelse. Föregångaren BioBas30 var ett projektfinansierat innovationskluster med fokus på biobaserade byggmaterial.
Hela sektorns omställningsbehov
BFA30 arbetar för att göra byggsektorn klimatpositiv, cirkulär och biobaserad. Visionen är att halvera klimatutsläppen till 2025, nå klimatneutralitet senast 2030 och klimatpositivitet därefter.
– BFA30 är vidareutvecklingen av BioBas30 som integrerar energisystemperspektivet och stärker den strategiska dialogen med myndigheter. Vi breddar fokus från biobaserat byggmaterial till att omfatta hela sektorns omställningsbehov, berättar Jennifer Cronborn, projektledare på LFM30 (Lokal färdplan Malmö) som koordinerar klustret.

Samverkan och kunskapsdelning drivande
Klustret är etablerat som en samverkansplattform. Det finns en styrgrupp med representanter från näringsliv, akademi och offentlig sektor och åtta tematiska arbetsgrupper som de 200 medlemmarna är aktiva i, förklarar Jennifer Cronborn.
– Det finns medlemmar från hela bygg-, fastighets- och anläggningssektorns värdekedja: från byggherrar, fastighetsbolag, energibolag, entreprenörer och material- och teknikleverantörer till arkitekter, akademiska institutioner och innovatörer. Alla är välkomna!
Som medlem i BFA30 får man tillgång till ett tvärsektoriellt nätverk och möjlighet att påverka utvecklingen av standarder, metoder och policyer, fortsätter hon.
Medlemmarna kan också delta i forskningssamarbeten, workshops och pilotprojekt och ta del av kunskapsdelning i realtid från forskning och praktik. Att dela insikter, behov och erfarenheter är ett sätt att gemensamt driva sektorn framåt.
Biobaserade byggmaterial har lagt grunden
Det är just genom samarbete och innovation som man vill nå målet att säkerställa en klimatsmart och resurseffektiv byggindustri för kommande generationer. I BioBas30 lades flera betydelsefulla grundstenar.
– Ja, vi kunde skapa ett brett nätverk av engagerade aktörer och fick viktiga lärdomar kring affärsmodeller, riskhantering, kunskapsdelning och omvärldsbevakning, säger Jennifer Cronborn. Genom det har vi hittat en fungerande struktur för samverkan som vi är väldigt glada att kunna fortsätta att utveckla nu i BFA30.