
Renovering i fokus för 16 forskningsprojekt
Renoveringstakten i byggnadsbeståndet behöver öka, och renoveringarna behöver bidra till mer effektiv energi- och resursanvändning. Nu får 16 nya forskningsprojekt stöd för att möta dessa utmaningar.Det svenska byggnadsbeståndet består av en stor andel äldre byggnader med ett mer eller mindre stort renoveringsbehov. Energimyndighetens utlysning Renovering för en hållbar bebyggelse inom programmet Resurseffektiv bebyggelse och syftade till att främja forsknings- och innovationsprojekt som kan bidra till att adressera utmaningar relaterade till just detta.
– Energieffektivisering i bebyggelsen har en viktig roll i utvecklingen av ett robust och hållbart energisystem. Renovering som leder till energieffektivisering kan öka flexibiliteten i energisystemet och bidra till att lösa problemen med kapacitets- och effektbrist i elsystemet, berättar Veronica Eade, chef för enheten bebyggelse på Energimyndigheten.
Utlysningen stängde i november 2024. Nu står det klart att 16 projekt får stöd, och kommer att starta under 2025.
– Vi fick in väldigt många ansökningar i den här utlysningen, vilket tyder på stort intresse för forskningsfrågor kopplat till energi- och resurseffektivitet i samband med renovering. Projekten har verkligen potential att stärka kunskapen kring hur man genomför renoveringar på klimatsmart och hållbart sätt. I flera fall kommer man utveckla och pröva konkreta metodiker, säger Sharon Pulvino, handläggare för utlysningen.
De nya projekten täcker in såväl tekniska som strategiska och organisatoriska aspekter på hållbarhet i samband med renovering. Det visar på hur centralt det är att betrakta lösningar som ska bidra till ökad energi- och resurseffektiv vid olika renoveringsåtgärder ur ett systemperspektiv.
Finansierade projekt
Dessa projekt har beviljats finansiering i utlysningen. Mer information om dem kommer löpande att publiceras på här programmets webbplats.
- ABC-Sverige: Avancerad byggnadsstyrning i Sverige: Att lösa utmaningar och låsa upp möjligheter.
Koordinator: Chalmers tekniska högskola. - Bättre boendekvalitet från bostadsrenovering: Återbruk, resurseffektivitet och bevarande genom samsyn.
Koordinator: Chalmers tekniska högskola. - Digitala tekniker för välgrundad och brukaranpassad byggnadsrenovering.
Koordinator: Uppsala universitet. - Energirenovera bort flaskhalsar i lokala elnät.
Koordinator: Rise. - Hållbar energieffektivisering av 1960- och 1970-talets skolor för förbättrad inomhusmiljö.
Koordinator: Lunds universitet. - Hållbara och resurseffektiva fritidshus.
Koordinator: Uppsala universitet. - Invändig tilläggsisolering av ytterväggar – implementering av utvecklad metodik.
Koordinator: Lunds universitet. - Klimat- och resurseffektiv renovering med livscykelperspektiv.
Koordinator: KTH. - Komfortkylans roll och utveckling i omställning och klimatanpassning – kunskapsöversikt, konsekvensanalys och underlag till en verksam renoveringsstrategi för svenska småhus och lägenheter. Koordinator: Linköpings universitet.
- Kostnads- och resursoptimal energirenovering.
Koordinator: Sveriges Allmännytta AB. - KuReRA – Metod för hållbar renovering historiska byggnader – Tillämpning.
Koordinator: Lunds universitet. - Renoveringsstrategistöd för fastighetsportföljer ur ett livscykelperspektiv baserat på maskininlärning.
Koordinator: Chalmers tekniska högskola. - Revolutionerande nanobeläggningar för hållbara och energieffektiva byggnader.
Koordinator: Uppsala universitet. - Samverkan för varsam energieffektivisering av flerbostadshus från perioden 1930–1975.
Koordinator: Uppsala universitet. - Sociala processer för att initiera energirenovering av organisationers byggnader. Fallet Svenska kyrkan.
Koordinator: Rise. - SPORT-RENOV: Innovativa metoder för att renovera sportanläggningar i Europa.
Koordinator: KTH.