Nyheter
2025-03-18

Nya transnationella samarbetsprojekt om energipositiva stadsdelar, smarta fönster och biokompositmaterial

Svenska koordinatorer i fyra projekt inom Clean Energy Transition Partnership (CETP) finansieras från programmet Resurseffektiv bebyggelse.

Det europeiska partnerskapet Clean Energy Transition (CETPartnership) ger stöd till transnationella forsknings- och innovationsprojekt på energiområdet. Att få länder att samarbeta är ett snabbare och mer kostnadseffektivt sätt att hantera de komplexa utmaningar som energiområdet står inför, inte minst inom bebyggelse.

Finansieringen för svenska aktörer i de beviljade projekten kommer dels från EU:s program Horisont Europa, dels från Energimyndighetens olika forsknings- och innovationsprogram, varav Resurseffektiv bebyggelse är ett.

Nyligen blev det klart med finansiering av svenska aktörers medverkan i fyra transnationella projekt från programmet.

Sammanlänkning av SDG-uppfyllande för balanserade energipositiva stadsdelar

Detta projekt syftar till att utveckla och implementera ett klassificeringssystem som är skräddarsytt för energipositiva stadsdelar, Positive Energy Districts (PEDs) och inspirerat av FN hållbara utvecklingsmål, Sustainable Development Goals (SDG). Projektet ramas in av en samskapande process med målsättningar som att förbättra den byggda infrastrukturen, skapa en mer överkomlig förnybar energibaserad marknad, samt öka flexibiliteten hos byggnader och distrikt som både producerar och konsumerar energi.

Ta del av fler detaljer om projektet i Energimyndighetens projektdatabas och på webbplatsen för Högskolan Dalarna som är svensk nationell samordnare för projektet. Andra svenska deltagare är CitySync Solutions AB och SWECO Sverige AB. Samarbetet omfattar även partners från Italien, Rumänien och Österrike.

SmartPV – Smart Semi-transparent Luminescent Solar Concentrator Photovoltaic Glazing

SmartPV-projektet ska utveckla och demonstrera nya energi- och resurseffektiva smarta teknologier som kombinerar fotovoltaiska (PV) och smarta fönsterlösningar för både lokal elproduktion och ökad energibesparing. Ett ”smart” fönster är ett glas som har förmågan att dynamiskt justera sina optiska egenskaper beroende på miljöförhållanden och efterfrågan, vilket säkerställer termisk komfort samtidigt som kyl- och uppvärmningskostnaderna minimeras.

Svensk koordinator för SmartPV-projektet är Uppsala universitet och andra deltagare från Sverige är ChromoGenics AB, Kungliga Tekniska Högskolan, Mercene Labs AB och RISE Research Institutes of Sweden AB. Samarbetet omfattar även partners från Italien och Spanien. Se fler detaljer om projektet i Energimyndighetens projektdatabas.

Innovativa biobaserade byggmaterial med termisk energilagringsfunktion (MYCOBUILD)

Det här projektet ska använda lignocellulosa för att kapsla in förnybara, biologiska fasförändringsmaterial (bioFFM) och svampmycel för att binda partiklarna i nya biokompositmaterial med betydande värmeenergibesparande egenskaper. Det nya materialet ska användas i byggprodukter för energibesparing och kan också förbättra byggnadens ljudisolering och hållbarhet.

Projektets svenska koordinator är Sveriges lantbruksuniversitet. Rundvirke Poles AB är svensk deltagare i projektet som också omfattar samarbetspartners från Norge, Turkiet och Nigeria. Se fler detaljer om projektet i Energimyndighetens projektdatabas.

Optimering av positiva energidistrikt med interoperabla digitala plattformar (OPTIX)

OPTIX-projektet ska främja positiva energidistrikt (PED) genom att utnyttja interoperabla digitala plattformar som integrerar och hanterar förnybara energisystem. Projektet ska med integration av förnybar energi, digitalisering av energisystem, integration av tvärgående dimensioner och systematik optimera energiomställningen i stadsområden.

Svensk koordinator för projektet är Mälardalens universitet. Andra svenska deltagare är Linköpings Universitet, som uppmärksammar projektet i en nyhetsartikel, och Sally R Aktiebolag. Samarbetet omfattar även partners från Danmark, Irland, Rumänien, Turkiet och Österrike. Se fler detaljer om projektet i Energimyndighetens projektdatabas.