
Anpassning av flerbostadshus till extrem övervärme
Genom att kombinera forskning inom arkitektur, teknik och sociologi utvecklar projektet strategier för hur flerbostadshus i Göteborg kan klimatanpassas för att hantera övervärme.
PROJEKTDETALJER
Tidplan
Juni 2024 – juli 2028
Total projektkostnad
3 150 000 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2023-01488
Koordinator
Chalmers tekniska högskola
Projektparter
Chalmers, Framtiden AB, Hyresgästföreningen
Projektledare och kontakt
Despoina Teli: teli@chalmers.se

Högre medeltemperaturer tillsammans med mer frekventa och längre värmeböljor kommer att ha avsevärda effekter på byggnader utan mekanisk kyla, så som bostäder, och leda till risker för människors hälsa och komfort. Med en ökad efterfrågan på kylsystem och el som följd kan elnätets tillförlitlighet minska, särskilt under tidpunkter med hög belastning, och därmed bidra till ökade CO2-utsläpp. Vi behöver hitta sätt att hantera övervärme i bostadshus innan denna kritiska punkt nås.
Projektet är en del av ett större helhetsinriktat initiativ som syftar till att möta utmaningen med övertemperaturer genom att kombinera forskning inom arkitektur, teknik och sociologi. Det här särskilda projektets mål är att ta itu med de bredare frågorna för offentliga och statliga aktörer.
I projektet ska vi göra följande:
- Analysera hur den rumsliga förekomsten och utbredningen av övervärme i beståndet av flerbostadshus i Göteborg ser ut, med hjälp av en befintlig 2,5D GIS-modell och termiska klimatdata
- Utveckla klimatanpassningsstrategier för flerbostadshus, baserat på fallstudieanalyser.
Resultaten från projektet ska kunna användas för att ta fram klimatanpassningsstrategier och vägledningar för policyutveckling. Det är högst relevant för lokala och nationella aktörer som arbetar med olika aspekter på bostäder, stadsplanering, energi eller miljöfrågor, till exempel kommuner och myndigheter.