
Bebyggelsen i det integrerade energisystemet
Projektet undersöker hur värmesystemet för stadens bebyggelse kan stabilisera elsystemet och öka andelen förnybar el i energisystemet.
PROJEKTDETALJER
Tidplan
September 2024 – december 2028
Total projektkostnad
5 547 000 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2023-01546
Koordinator
Chalmers tekniska högskola
Projektparter
Chalmers
Projektledare och kontakt
Erik Ahlgren: erik.ahlgren@chalmers.se

Integration är centralt för smarta energisystem och genom integration kan energieffektiva lösningar skapas.
Bebyggelsen utgör en stor del av energisystemet och värme utgör en stor del av bebyggelsens energibehov. Bebyggelsens värmebehov kan därför ses som centralt för skapandet av smarta integrerade lösningar – inte bara för värmesektorn utan för hela energisystemet.
Elsystemet karaktäriseras av en ökande andel förnybar intermittent kraft, framför allt vindkraft. Tillsammans med ett starkt ökande elbehov till följd av att både transporter och energi elektrifieras är frågan om hur vi ska hantera elsystemets svängningar den kanske största utmaningen för framtidens svenska energisystem.
Med den flexibilitet värmesystemet skulle kunna erbjuda elsystemet skulle bebyggelsen i städer kunna bidra till att stabilisera elsystemet och därmed till att en större andel förnybar el kan hanteras. Detta är utgångspunkten för projektet, som alltså kopplar ihop – integrerar – bebyggelsens värmebehov med en ökad andel förnybar elproduktion.
I projektet kommer energisystemsmodellering användas för att analysera hur städers bebyggelse på olika smarta sätt kan erbjuda elsystemet efterfrågad flexibilitet.