För det första används 3D-utskriftsteknik för att skapa passiva fasadelement som optimerar resurs- och energiförbrukningen och som tar itu med de utmaningar som klimatvariationer och fuktrelaterade skador innebär. Med 3D-printad betong får man dessutom hög flexibilitet gällande design och stora möjligheter till kundanpassning. Det minskar både materialanvändning och arbetskostnader avsevärt jämfört med konventionella metoder.

E3D: Förbättra energieffektiva byggnadsfasader med 3D-printade betongelement
Hur kan 3D-printade fasadelement användas för att möta utmaningar med klimatvariationer och energieffektivitet kopplat till byggnadsfasader?
PROJEKTDETALJER
Tidplan
Juni 2024 – maj 2027
Total projektkostnad
9 057 199 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2023-01518
Koordinator
RISE – Research Institutes of Sweden
Projektparter
RISE, KTH, ABB, Adaxis, Heidelberg Materials, FOJAB, SIKA
Projektledare och kontakt
Ojas Arun Chaudhari: ojas.arun.chaudhari@ri.se

Genom att integrera 3D-utskriftsteknik med hållbara byggmetoder syftar det här projektet till att förbättra byggnadsfasaders energieffektivitet. Detta gör vi genom innovativ användning av 3D-utskrivna betongelement.
E3D-projektet ligger i linje med de viktigaste strategiska målen för hållbart byggande genom att fokusera på flera kritiska områden.

För det andra syftar E3D till att förändra byggnadsskalets roll för energieffektiviteten. Det sker genom att införliva aktiva fasadlösningar tillsammans med användningen av ett nytt isoleringsmaterial tillverkat av CLC, cellulär lättviktsbetong, för överlägsen hållbarhet och isolering.
För det tredje kommer projektet att utgå ifrån ett användarperspektiv för att säkerställa att de utvecklade lösningarna är praktiska och anpassade till intressenternas behov. Genom att intervjua användare och göra livscykelanalyser anpassas målen med projektet till verkliga krav. Det förbättrar marknadsberedskapen och användbarheten av resultaten.
Det övergripande syftet med E3D-projektet är att producera energieffektiva, resurseffektiva, hållbara och miljövänliga byggnadslösningar. Resultaten kommer att kunna användas av arkitekter, entreprenörer och tillsynsmyndigheter och bidra till att främja införandet av 3D-printad fasadteknik i Sverige och Europa.
En referensgrupp är kopplad till projektet med representanter från Benders, UBAB, Mapei, Merit, Vertico, LTH och CoDesign.