Projekt

Energiproducerande tak i kulturhistoriska byggnader

Vi undersöker vilka möjligheter som finns för att producera energi på tak inom Visbys världsarvsklassade område.

PROJEKTDETALJER
Tidplan
April – december 2024

Total projektkostnad
298 112 SEK

Energimyndighetens projektnummer
P2023-01459

Koordinator
Science Park Gotland

Projektparter
Science Park Gotland

Projektledare och kontakt
David Doms: david.doms@scienceparkgotland.se

Byggnader inom Visbys UNESCO-världsarvsklassade område regleras när det kommer till bevarande av kulturhistoriska värden. Det har inneburit att ambitioner att tillföra solpaneler på tak i innerstaden hittills inte varit möjliga att förverkliga. Beror det på att det i dagsläget saknas lösningar som tillåter energiproduktion från tak utan att kompromissa med Visby innerstads historiska byggnadstekniker och estetik?

I denna genomförbarhetsstudie kartlägger vi hur man kan väva samman moderna energiproducerande innovationer med tegeltakens kulturella och visuella identitet.

Med hjälp av en tvärvetenskaplig ansats som förenar expertis inom områdena solenergi, kulturarvsförvaltning, återbruk och design, är avsikten med studien att göra följande:

  1. Kartlägga och analysera den tekniska och regulatoriska genomförbarheten av att integrera solcellsteknik i återvunna takpannor.
  2. Undersöka om det finns befintliga energiproducerande taklösningar som kan tillgodose kraven på dokument- och upplevelsevärden för Visbys UNESCO:s världsarvskontext.
  3. Undersöka om det finns material, teknik och metoder som gör det möjligt att skapa en ny produkt eller ett nytt system som kan tillgodose kraven på dokument- och upplevelsevärden för Visbys UNESCO:s världsarvskontext.
  4. Presentera nytt underlag för behovsägare i syfte att vidga kunskapen om tillgängliga tekniker och lösningar.

Genomförandet innehåller regelverkskartläggning, konsultationer med experter inom respektive fält, omvärldsbevakning, hypotetisk produktutveckling och workshops med behovsägare.

Resultaten från projektet kommer kunna ligga till grund för fortsatt pilot-, demonstrations- eller samverkansprojekt och tillgängliggöras för potentiella användare av dem.

Flera externa partners bidrar i projektet. Kontinuerligt informationsutbyte sker med White arkitekter via EU-Horizon-projektet CALECHE. Ständig dialog förs med forskare vid det franska solcellsinstitutet INES (Institut National de l’Énergie Solaire) och beställningar av produktprover sker i samverkan med det italienska företaget DYAQUA som tillverkar energiproducerande takpannor.