
Hållbar hantering av befintlig tegelfasad
Identifiering av kunskapsluckor och framtida behov inom rivning och cirkulära metoder.
PROJEKTDETALJER
Tidplan
Januari – december 2025
Total projektkostnad
1 530 000 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2024-02829
Koordinator
Lunds universitet
Projektparter
Lunds universitet, TMPB – Tungt Murat och Putsat Byggande, Morneon Fasad AB
Projektledare och kontakt
Mohammad Kahangi: mohammad.kahangi@kstr.lth.se

Det finns mer än 200 miljoner kvadratmeter tegelfasader i Sverige, de flesta i gott tekniskt skick. En del byggnader med tegelfasader närmar sig slutet av sin livslängd, vilket driver på behovet av en övergång från traditionell rivning till cirkulära principer.
Återanvändning och återvinning av tegel kan minska avfallsmängderna, samtidigt som de bidrar till Sveriges mål om koldioxidneutralitet till 2045. Dock finns det betydande kunskapsluckor när det gäller hållbar rivning av tegelfasader.
Det här projektet syftar till att syntetisera befintlig kunskap och identifiera kunskapsluckor kopplade till cirkulära metoder, med fokus på faser efter rivning. Genom att använda 9R-ramverket – Refuse, Rethink, Reduce, Reuse, Repair, Refurbish, Remanufacture, Repurpose, Recycle och Recover – utvärderar vi nuvarande rivningsmetoder, återanvändningsstrategier och återvinningspraxis. Genom litteraturöversikter, intervjuer med intressenter och platsbesök identifierar vi kritiska kunskapsluckor och områden där innovation krävs.
Det här är projektets förväntade resultat:
- En bred översikt över befintliga metoder och strategier.
- Identifiering av kritiska kunskapsluckor.
- Rekommendationer för framtida forskning och innovation.
Dessa resultat kommer att delas med arkitekter, byggledare, beslutsfattare och forskare för att främja resurseffektiva metoder. Projektet kommer att stödja övergången till en cirkulär ekonomi, minska avfall och stärka hållbarheten i Sveriges byggda miljö.