
Integrerad systembeskrivning för en klimatneutral samhällsbyggnad (INTERTWINE)
Vi undersöker samverkan mellan byggnation, energidistribution och transport för att bidra till skapandet av färdplaner för klimatneutrala urbana byggda miljöer.
PROJEKTDETALJER
Tidplan
Januari – december 2025
Total projektkostnad
941 256 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2024-03185
Koordinator
Linköpings universitet
Projektparter
Linköpings universitet
Projektledare och kontakt
Anna Fredriksson: anna.fredriksson@liu.se

Stadsutveckling kan leda till ökad energiförbrukning och ökade utsläpp av växthusgaser. Byggnation, energidistribution och transport är djupt sammankopplade, men hanteras ofta separat i klimatstrategier. När städer växer intensifieras byggaktiviteterna och dess transporter, vilket ökar energibehovet och transportutsläppen. INTERTWINE undersöker hur dessa delsystem samverkar, med målet att utveckla en holistisk strategi för att uppnå klimatneutrala städer.
Metod
INTERTWINE innefattar en systemanalys av (i) byggproduktion, (ii) energiomvandling och distribution samt (iii) transport och logistik för att identifiera deras relation och gemensamma miljöpåverkan. Genom en kombination av litteraturgenomgång, scenariomodellering och intressentdialog identifierar projektet synergier och avvägningar mellan dessa delsystem. Genom samarbete med kommuner, industripartners och beslutsfattare säkerställer vi att resultaten omvandlas till strategier som stödjer övergången till en hållbar stadsutveckling.
Förväntad påverkan
Projektet kommer att leverera en färdplan som vägleder städer mot klimatneutral byggnation och infrastrukturplanering. Vår forskning ger beslutsfattare, stadsplanerare och branschaktörer den kunskap som krävs för att fatta välgrundade beslut om att integrera planeringen av energieffektiva byggnader och lågutsläppstransport i samhällsutvecklingen. Genom att anpassa oss till EU:s klimatmål bidrar INTERTWINE till motståndskraftiga och resurseffektiva städer för framtida generationer.
Ett tvärvetenskapligt team
Projektet leds av ett tvärvetenskapligt team vid Linköpings universitet, inom avdelningarna för Naturvetenskap och teknik (Kommunikations- och transportsystem) samt Ekonomisk och industriell utveckling (Energisystem). Det involverar därför både privata och offentliga aktörer inom områdena (i) byggteknik och byggnader, (ii) stadsplanering, hållbar stadsutveckling och bygglogistik samt (iii) hållbara energisystem.