
oBtoB: openBIM till BEM, från tidig till teknisk design och energihantering
Genom att förbättra integrationen mellan skilda verktyg för modellering av information och egenskaper hos byggnader är det möjligt att förbättra byggnaders energieffektivitet.
PROJEKTDETALJER
Tidplan
Mars 2024 – mars 2027
Total projektkostnad
6 813 009 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2023-01412
Koordinator
KTH – Kungliga tekniska högskolan
Projektparter
KTH
Projektledare och kontakt
Arianna Fonsati: ariannaf@kth.se

BIM står för Building Information Modelling, och är ett sätt att samla relevant information om en byggnad eller ett projekt i ett centraliserat datalager, vilket minimerar fel och främjar samarbete under byggnadens hela livscykel. BEM står för Building Energy Modelling och fokuserar på att analysera byggnadens termiska prestanda, inklusive energianvändning och komfort. När flera aktörer samverkar kan man använda OpenBIM som främjar just kollaborativa arbetsflöden med hjälp av öppna standarder för datautbyte för design och kapitalförvaltning.
Trots årtionden av ansträngningar är det fortfarande en utmaning att integrera BIM och BEM. Problem som ofullständig dataimport, fel och behov av manuella ingrepp undergräver fördelarna med BIM-BEM-integrationen och försenar utvecklingen mot mer hållbara och energieffektiva konstruktioner av byggnader. Dessutom har många intressenter ännu inte fullt ut anammat standardmetoder för tillförlitligt utbyte av BIM-BEM-data.
Syftet med detta projekt är att förbättra integrationen mellan BIM och BEM och samtidigt bidra till utvecklingen av en openBIM-metodik för att möjliggöra förbättringar av byggnaders energieffektivitet.
Projektet tar också upp hinder som gör att små och medelstora företag inte kan delta i stora BIM-projekt på ett effektivt sätt. Genom att minska de tekniska hindren vill vi stärka dessa företags marknadsposition och göra det möjligt för dem att delta i projekt med stora volymer tillsammans med större intressenter.
Genom verkliga branschfallstudier kommer projektet att fokusera på att förutsäga och bedöma byggnaders energieffektivitet i olika livscykelfaser. Förväntade resultat inkluderar praktiska processer, riktlinjer och bästa praxis för att utforma energieffektiva byggnader i en openBIM-miljö. Denna integration kommer att bidra till att överbrygga klyftan mellan beräknad och faktisk byggnadsprestanda, vilket främjar mer hållbara metoder för nya och renoverade byggnader.