Perspektiv på ljuskvalitet i rumsliga miljöer

Med ett holistiskt synsätt kan både mätbara som subjektiva aspekter inkluderas i definitionen av ljuskvalitet.

PROJEKTDETALJER
Tidplan
Mars 2024 – december 2025

Total projektkostnad
3 091 979 SEK

Energimyndighetens projektnummer
P2023-01529

Koordinator
Konstfack

Projektparter
Konstfack

Projektledare och kontakt
Johanna Enger: johanna.enger@konstfack.se

Ljuskvalitet mäts och förstås främst genom fysikaliska parametrar, såsom fotometriska data, vilka utgör grunden för europeiska och svenska belysningsstandarder.

Men ljus är inte bara en teknisk parameter; det är själva grunden för vår visuella upplevelse av ett rum. Det påverkar vår upplevelse både på en sensorisk och en perceptuell nivå och formar vår övergripande uppfattning om atmosfären. Detta har i sin tur betydande effekter på vårt välbefinnande och vår hälsa, vilket understryker behovet av ett holistiskt synsätt för att definiera ljuskvalitet.

Trots detta förbises ofta de upplevelsebaserade aspekterna av ljus, både på grund av praxis som prioriterar mätbara data och vår moderna kultur som huvudsakligen värdesätter objektiva och kvantifierbara parametrar framför subjektiva och emotionella upplevelser.

Begreppet ”ljus” har faktiskt två olika betydelser, vilket skapar förvirring. Ljus, i betydelsen fotonströmmar och elektromagnetisk strålning, är mätbart med tekniska instrument som spektrometrar. Men ljus i meningen den process som börjar när elektromagnetisk strålning träffar ögats näthinna korrelerar sällan med det förstnämnda. Detta beror på att fysikaliska mätningar av ljus är exakta, medan upplevelsen av ljus, liksom alla sensoriska intryck, är relativ, kontextuell och högst individuell.

För att presentera ett mer holistiskt synsätt på definitionen av ljuskvalitet undersöker detta projekt olika perspektiv från vetenskap och konstnärlig forskning och utforskar samtidigt sätt att inkludera perceptuella, emotionella och subjektiva aspekter.