PROJEKT

Resurseffektiv lokal resiliens i bostadsbebyggelsen

Från individuell krisberedskap till strategier för cirkulära resursflöden i den hållbara staden

PROJEKTDETALJER
Tidplan
Mars 2024 – mars 2027

Total projektkostnad
7 998 413 SEK

Energimyndighetens projektnummer
P2023-01534

Koordinator
Konstfack

Projektparter
Konstfack, KTH, Södertörns högskola, Lunds universitetet, Arkitekturinstitutet, Boodla, Borås stad

Projektledare och kontakt
Loove Broms: loove@kth.se

Med avstamp i intresset för prepping undersöker vi hur befintliga drivkrafter kan accelerera omställningen till en resurseffektiv bostadsbebyggelse. Pandemi och krig har gjort att vi sett hur störningar i globala försörjningssystem av till exempel el, vatten och mat påverkat Sverige. Myndigheter understryker att individer ska klara sig själva i en vecka vid kris, till exempel genom den så kallade krislådan, men hur stödjer befintlig bebyggelse denna beredskap på kort och lång sikt?

Preppingkulturens krisscenarier är intressanta då de bygger på att storskaliga försörjningssystem är utslagna vilket ställer krav på utveckling av strategier som säkerställer lokal tillgång till nödvändiga resurser. I detta projekt tittar en tvärvetenskaplig forskargrupp och praktiker på hur preppingens krishantering kan skalas upp och hur bostaden kan göras till en nod för lokal resiliens.

I projektet använder vi oss av normkritiska designprototyper för att synliggöra strukturella problem inom både preppingkulturen och dagens samhällsberedskap. Spekulativ design omvandlar preppingstrategier till artefakter och infrastrukturella system.

Vi undersöker hur ett lokalt och cirkulärt system av resurser såsom el, värme, vatten och avfall kan konstrueras. Detta integreras i ett större arkitektoniskt system i form av bostaden, bostadshuset tillsammans med bostadsgården, och slutligen grannskapet.

Utifrån ett design-, arkitekt- och planeringsperspektiv kommer projektet att fokusera på uppskalning av de befintliga prepperstrategier vi undersökt för att se hur detta kan bidra till typplaner av lägenheter, bostadshus, bostadsgårdar och grannskap. I samband med detta ska vi titta på vilket utrymme befintliga regelverk ger för lokal resiliens samt ge förslag på policy- och regelverksförändringar som kan understödja lokal resiliens.

Referensgrupp

En referensgrupp bestående av Boverket, Länsstyrelsen Uppsala, MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Malmö Stad och KTH är knuten till projektet.