
Resurseffektiv renovering med ett 3D-printat material från underutnyttjad biomassa
Vi utforskar möjligheterna med ett nytt resurseffektivt renoveringsmaterial baserat på råvaror från industrins sidoströmmar som kan ersätta dagens resursintensiva material.
PROJEKTDETALJER
Tidplan
Januari 2025 – juni 2026
Total projektkostnad
2 303 000 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2024-02409
Koordinator
Chalmers tekniska högskola
Projektparter
Chalmers
Projektledare och kontakt
Malgorzata Zboinska: malgorzata.zboinska@chalmers.se

Inom byggbranschen finns en stark vilja till att renovera med mindre klimatpåverkan, men det saknas exempel som inspirerar och möjliggör. Vid renovering används idag fortfarande material och tillverkningsmetoder som inte är resurseffektiva. För att förbättra renoveringspraktiken behöver vi nya lösningar.
I det här projektet tar vi fram ett nytt miljövänligt material som kan ersätta mindre hållbara material baserade på syntetiska, icke förnybara och fossila resurser, såsom sand, lera, mineraler och malmer. Ersättningsmaterialet produceras från uteslutande naturliga återvunna råvaror: bagerijäst, cellulosafibrer, alger, växtbaserade sockerarter och vatten. Alla dessa råvaror är sidoströmsprodukter från livsmedels- och skogsindustrin.
För att applicera materialet i renovering i byggnadsskala använder vi robotiserad 3D-printing. Den här tekniken gör vår lösning resurs- och energieffektiv eftersom vi dels undviker att skapa avfall, dels minskar energianvändningen för att renovera byggelement med vårt material.
Vi förväntar oss att ta fram olika materialrecept som är lämpliga för två tillämpningar: biobaserade väggpaneler för komplettering och ersättning av väggbeklädnad samt biobaserat ytskikt för reparation och förädling av skadade och åldrade byggelement i behov av renovering. Genom experimentserier med robotiserad 3D-printing av arkitektoniska element ska vi identifiera de mest lovande recepten. Våra testmodeller och arkitektoniska demonstratorer i fullskala ska visa materialets förmåga att reparera, skydda, förädla, och återställa arkitektoniska element av trä.
Vi vill leverera denna kunskap om hur man kan renovera med mindre klimatpåverkan till arkitekter, byggbolag, fastighetsägare och andra nyckelaktörer. Förhoppningen är att det ska hjälpa dem att bidra till en grön omställning av byggbranschen genom utveckling av innovativa tillämpningar av biobaserade material. Det kan göra Sverige till ett ledande exempel på hållbar design internationellt.