
Simulerings- och optimeringsbaserad analys för att stödja utformning av byggnader med nettonollenergibalans över livscykeln
I projektet utvecklas och testas verktyg som kan hjälpa till att identifiera effektiva åtgärder för att minska byggnaders totala energianvändning.
PROJEKTDETALJER
Tidplan
Januari 2025 – december 2027
Total projektkostnad
3 451 398 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2024-02404
Koordinator
Uppsala universitet
Projektparter
Uppsala universitet, Einar Mattsson, Skanska, Uppsala skolfastigheter
Projektledare och kontakt
Farshid Shadram: farshid.shadram@angstrom.uu.se

Tidigare forskning har huvudsakligen fokuserat på att uppnå nettonollenergianvändning under byggnaders drifttid. Nyare studier visar dock att sådana byggnader inte alltid minskar den totala energianvändningen. I vissa fall kan energianvändningen till och med öka ur ett livscykelperspektiv, på grund av det ökade behovet av material och komponenter. Därför är det viktigt att analysera energianvändningen över hela byggnadens livscykel.
I detta projekt undersöker vi hur simulering och optimeringsmetoder såsom genetiska algoritmer, AI och maskininlärning kan göra det möjligt att uppnå en nettonollenergibalans för byggnader ur ett livscykelperspektiv. Vi utvecklar och testar verktyg för att analysera olika åtgärder och applicerar dem i flera fallstudier för att fördjupa förståelsen.
De främsta målgrupperna för resultaten av projektet är projektörer, byggföretag och fastighetsägare. De kan använda de utvecklade verktygen och de nya insikterna i sina egna projekt för att identifiera effektiva åtgärder och fatta hållbara beslut som möjliggör nettonollenergibalans ur ett livscykelperspektiv.
Även beslutsfattare kan dra nytta av resultaten för att revidera byggregler och därigenom bidra till målet om ett klimatneutralt byggnadsbestånd.
Vi hoppas att de utvecklade verktygen, tillsammans med de nya kunskaper vi uppnår under projektets gång, kommer att bidra till att uppnå ett klimatneutralt byggnadsbestånd och en hållbar byggd miljö.