I projektet undersöks potentialen för energiflexibilitet vid samverkan mellan el och värme/kyla, både för enskilda byggnader och aggregerat, i kombination med laddning av elfordon och distribuerade förnybara energikällor. Fokus ligger på storskalig sektorkoppling av elektricitet och uppvärmning/kyla.
Det finns flera utmaningar med att skala upp energiflexibilitet och den digitala omställningen för byggnader. En är att det saknas affärsmodeller och incitament som tar hänsyn till olika intressenter och deras behov. En annan mer teknisk utmaning är att det saknas en tydlig kategorisering av data i relevanta system och olika stadier av byggnadens livscykel, exempelvis från automations- och styrsystem. Detta leder till höga kostnader vid onboarding av de tekniska systemen i byggnader, eftersom det är komplext att koppla samman och bearbeta olika datapunkter samt konfigurera datamodeller och tjänster, särskilt med hänsyn till användarpreferenser.
Med TwinVista-projektet har vi en vision om att automatisera delar av konfigurations- och onboardingprocessen. Målet är att hjälpa fastighetsägare och leverantörer av energitjänster att påskynda övergången till hållbara digitala energisystem med förbättrad energiflexibilitet.
För att nå visionen kommer vi ta fram nya datadrivna AI-modeller och styralgoritmer. Dessa ska utnyttja termiska tillgångar och lagringseffekter för att karakterisera byggnader, och optimera både drift och planering av investeringar för att avlasta nätet och minska CO2-avtrycket.
Ett ramverk för en digital tvilling i realtid kommer att utvecklas för att automatisera konfiguration av modeller och kraftigt reducera implementationstid och -kostnader. Användarpreferenser kommer att inkluderas med hjälp av en virtuell AI-coach som kan hjälpa användare att förstå och förbättra sin specifika CO2- och energipåverkan.
Nya marknads- och affärsmodeller och nya investeringsverktyg, anpassade till olika intressenter, kommer att utvecklas för att förbättra energidelnings- och flexibilitetstjänster.