
Utveckling av boendecentrerad styrning för energisnåla byggnader (DOCENT)
Byggsektorn står inför en digital revolution som skapar nya möjligheter för smarta och hållbara byggnader.
PROJEKTDETALJER
Tidplan
Juli 2024 – december 2027
Total projektkostnad
5 270 207 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2023-01513
Koordinator
KTH – Kungliga tekniska högskolan
Projektparter
KTH, Myrspoven, Byggebo, Mönsterås kommun
Projektledare och kontakt
Marco Molinari: marcomo@kth.se

Byggsektorn står inför en digital revolution som skapar nya möjligheter för smarta och hållbara byggnader. Nya tekniska framsteg, såsom ökad beräkningskraft, förbättringar inom maskininlärning och tillgänglighet till sensorer i byggnader, har möjliggjort ett paradigmskifte i de boendes roll. De ses inte längre som enbart passiva mottagare, utan som aktiva aktörer för att uppnå bättre inomhusklimat och ökad energieffektivitet.
Digitaliseringen möjliggör en bättre förståelse av beteendemönster och deras påverkan på energianvändningen, men många utmaningar är fortfarande olösta. I det här projektet kommer vi att utgå från dem och utveckla reglersystem med fokus på de boende genom en innovativ hybridforskningsstrategi – med hjälp av datadrivna verktyg och digitala tvillingar. Vi kommer att använda oss av byggtestbäddar – både ”standard” och ”smarta” – för att visa på miljömässiga, samhälleliga och ekonomiska fördelar med detta angreppssätt.
Syftet med DOCENT är att förbättra såväl energieffektiviteten i byggnader som välbefinnandet för dem som bor där genom att ta itu med de kritiska egenskaperna i smarta byggnader. Projektet har tre huvudmål:
- främja kunskap om den komplexa interaktionen mellan byggnadssystem och de boende, genom skalbara och generaliserbara datadrivna beteendemodeller
- integrera beteendemodeller i innovativa och adaptiva styrmetoder som är skräddarsydda för de boendes behov, vilket minskar risken för energiineffektivt beteende och störning i optimal drift och styrning
- utveckla incitament för att öka de boendes energimedvetenhet.
Målgruppen för de vetenskapliga resultaten är i första hand forskare inom reglerteknik, energiteknik och samhällsvetenskap. Projektresultaten på det ekonomiska områden kommer att vara till nytta för fastighetsbranschen, exempelvis för fastighetsoperatörer, drifttekniker och fastighetsförvaltare. Projektets samhällspåverkan berör framför allt boende, politiska beslutsfattare och myndigheter.