För att renoveringar av flerbostadshus i högre grad ska leda till energieffektivisering är det viktigt att bättre förstå bakgrunden till olika fastighetsägares val av åtgärder och åtgärdernas konsekvenser för husens prestanda. Större fastighetsbolag kan ha kompetens och kraft att renovera hela hus och områden samtidigt för att åstadkomma maximal energieffektivisering. Bostadsrättsföreningar har ofta inte samma möjlighet att genomföra genomgripande renoveringar, utan väljer i stället att arbeta stegvis. Risken är då att större energieffektiviseringar uteblir.
Projektets mål är ökad kunskap om val av renoveringsåtgärder och dess konsekvenser, samt om faktorer som påverkar valen för olika typer av ägare och förvaltare av bostäder.
I projektet studerar vi ett flerbostadshusområde från 1960-talet med i grunden 16 identiska hus. Husen ägs idag av tre olika typer av fastighetsägare – en bostadsrättsförening, ett kommunalt bostadsbolag och ett nationellt privat bostadsbolag. Genom åren har de valt att genomföra olika åtgärder och de har olika tankar om framtida åtgärder.
Vi genomför mätningar och simuleringar för att förstå hur husens energi- och inomhusklimatprestanda påverkats av fastighetsägarnas val av renoveringsstrategi. Vi kartlägger också drivkrafter, förutsättningar och utmaningar av betydelse för fastighetsägarnas val kring renovering, underhåll och förvaltning, – historiskt och i framtiden.
Under projekttiden diskuterar vi återkommande resultaten tillsammans med fastighetsägarna för att möjliggöra ett rikt och reflekterat kunskaps- och erfarenhetsutbyte.