Nyheter
2025-05-07

Dynamisk LCA kan leda till klimatsmartare val av byggmaterial

Ny metod kan tydligare peka ut var i byggnaders livscykel som koldioxidutsläpp sker och potentiellt minska byggsektorns framtida klimatavtryck.

Forskare vid Högskolan Dalarna och Linnéuniversitetet studerar just nu en ny metod för att visa byggaktörer den verkliga klimatpåverkan från byggmaterial. De menar att byggbranschen behöver mer kunskap om byggnaders påverkan på den globala uppvärmningen.

Den nya metoden bygger på en dynamisk livscykelanalysmodell. Beräkningsmetoden tar större hänsyn till när i tid som byggmaterialens klimatpåverkan uppstår. Detta är en viktig skillnad från etablerade metoder i byggbranschen.

– Dagens klimatdeklarationer summerar de ackumulerade koldioxidutsläppen från en byggnad och redovisar allt som en totalsumma i slutet av värdekedjan. Det begränsar starkt bilden av byggnadens klimatpåverkan, särskilt som man också ofta bara räknar med femtio år som byggnadens livslängd. Men det är inte så vi borde tänka. Vi borde bygga för robusthet, längre livslängd och för flexibilitet och cirkularitet.

Det säger Jonn Are Myhren, docent inom byggteknik vid Högskolan Dalarna.

Ny innebörd av tidiga och sena utsläpp

Han beskriver hur utsläppen från stål- och betongmaterial typiskt sker i början av en byggnads livscykel och utsläppen från material som lagrar koldioxid, såsom trämaterial, sker mot slutet av livscykeln.

Just det här kan en dynamisk LCA-modell tydliggöra. Dessutom kan den utvidga tidsperspektivet med antaganden som sträcker sig längre fram i tiden än femtio år.

– Dagens vanliga statiska livscykelanalyser gör att varken effekten av koldioxidlagringen i trämaterial eller cirkulära lösningar med återbruk och förlängning av materials livslängd kommer till sin rätt, säger Jonn Are Myhren.

– Genom att i stället tillämpa dynamisk LCA skulle framtidens beställare och förvaltare kunna göra bättre val och planera för såväl klimatsmart rivning och återbruk av material som arbeten som förlänger byggnadernas livslängd.

Jonn Are Myhren, Högskolan Dalarna.

Fler perspektiv på byggsektorns avtryck

Det finns en kraftfull pedagogisk potential med metoden. Som visualiseringsverktyg kan det bli banbrytande för förståelsen för långsiktig klimatpåverkan i byggsektorn.

Forskarna har som exempel konverterat utsläppsdata från klimatdeklarationer så att modellen visualiserar strålningsintensitet och den resulterande globala temperaturhöjningen.

Jonn Are Myhren tycker att det är dags att vi börjar medvetandegöra fler aspekter av byggsektorns avtryck.

– Vi har kommit långt med åtgärder för energieffektivisering, säger han. Nu kan vi behöva utforska fler typer av åtgärder och helst ur ett globalt och långsiktigt perspektiv.

Få reda på mer den 23 maj

Den 23 maj presenterar Jonn Are Myhren arbetet med modellen i ett öppet lunchwebbinarium där även Mattias Brännström, teknisk chef på Dalahusgruppen och medlem i projektets referensgrupp, medverkar. Inbjudan riktar sig till alla som är intresserade av att veta mer om möjligheterna med dynamisk LCA.

Registrera dig här: Hur kan dynamisk LCA synliggöra byggsektorns faktiska klimatpåverkan?

Utvecklingen av dynamisk LCA är en del i projektet Återbrukade bärverksdelars inverkan på byggnaders växthusgasutsläpp och energianvändning: En omfattande synergistisk analys som i övrigt har fokus på återanvändning av byggmaterial.