Projekt

Återbrukade bärverksdelars inverkan på byggnaders växthusgasutsläpp och energianvändning: En omfattande synergistisk analys

Hur stor blir klimatnyttan vid återbruk av bärande byggnadsdelar?

PROJEKTDETALJER
Tidplan
Mars 2024 – december 2026

Total projektkostnad
5 274 000 SEK

Energimyndighetens projektnummer
P2023-01473

Koordinator
Högskolan Dalarna

Projektparter
Högskolan Dalarna, Jönköpings universitet, Lunds universitet

Projektledare och kontakt
Jonn Are Myhren: jam@du.se

Återanvändning av byggmaterial är av grundläggande betydelse för att spara resurser och minska utsläppen av växthusgaser inom ramen för cirkulär ekonomi. Även om medvetenheten ökar, finns det få konkreta exempel på återanvändning av bärande byggnadsdelar.

I detta projekt följer vi fyra exempel i Sverige där bärverksdelar eller stora byggnadsskalselement från äldre byggnader återbrukas. I två av projekten har befintliga byggnadsstommar återbrukats på plats, i de andra två projekten flyttas byggnadselement från gamla byggnader. Huvudfokus ligger på att utvärdera följande aspekter när det gäller byggnader med återbrukade bärverksdelar: påverkan på växthusgasutsläpp under hela livscykeln, uppfyllandet av energikrav enligt byggnormen samt praktiska och juridiska utmaningar.

Målsättningen är att ta reda på hur stor miljönytta det blir om vi återbrukar stommaterial och hur vi praktiskt kan åstadkomma denna typ av återbruk. Intressenter från hela byggkedjan deltar i en workshopserie. Målet är att samla in insikter och föreslå förbättringar för Boverkets riktlinjer för säker återanvändning av bärverksdelar.

Vid projektets Kick-off 2024 deltog cirka 130 studenter och branschrepresentanter. Foton: Högskolan Dalarna.