
En resilient, digital och grön omställning av den byggda miljön – vad innebär det?
Kort text.
PROJEKTDETALJER
Tidplan
December 2024 – november 2025
Total projektkostnad
1 100 989 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2024-03184
Koordinator
RISE Research Institutes of Sweden
Projektparter
RISE
Projektledare och kontakt
Anna-Lena Lane: anna-lena.lane@ri.se

Hur ser forsknings- och utvecklingsläget ut för utvecklingen av digital teknik som kan bidra till att accelerera resilient grön omställning för bebyggelsen i Sverige? Det är frågan som ska undersökas i projektet.
I Sverige finns samhällen i olika storlekar med byggnader av olika typer som är byggda under ett långt tidsspann. Man har använt varierande byggnadsteknik och olika typer av installationer för att skapa ett bra inneklimat. Till detta kommer en stor variation i vad byggnader ska användas till samt hur de ägs och förvaltas.
Vi ska göra en litteratursammanställning av forskningsläget kring hur den snabba utvecklingen av digitalisering kan interagera med dessa olika typer av byggnader som har lång livslängd och bidra till energieffektivisering och flexibilitet.
Görs utveckling av digitalisering för byggnader på ett funktionellt sätt för att bidra till ökad hållbarhet och resiliens? Det beskrivs av det relativt nya begreppet ”Twin transition”, där digitaliseringen accelererar den gröna omställningen.
Vi kommer att diskutera vår forskningssammanställning tillsammans med branschen för att se vilka likheter och skillnader det finns i praktiken.
Genom projektet hoppas vi kunna bidra med att synliggöra kunskapsluckor så att utvecklingen inom området kan gå snabbare. Detta kan leda till att man bättre kan nyttja den potential som flexibilitet och energieffektivisering av den svenska bebyggelsen kan bidra med – något som är viktigt både för energibolag, fastighetsägare och aktörer i branschen som kan möjliggöra omställningen.